גם מי שאינו עובד חייב בתשלום דמי ביטוח לאומי ודמי ביטוח בריאות
10.06.2009
אלי דורון, עו"ד - ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח) - יפעת גוטמן, עו"ד
על פי חוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ"ה- 1995 וחוק ביטוח בריאות ממלכתי, התשנ"ד - 1994 מי שאינו עובד ואינו עצמאי מחויב בתשלום דמי ביטוח לאומי בשיעור של 4.61% ודמי ביטוח בריאות בשיעור של 5% מהכנסתו ממקורות פירותיים (למעט הכנסת עבודה או הכנסת הון) על הכנסה שעד למחצית מהשכר הממוצע במשק (שיעור כולל של 9.61%) וכן דמי ביטוח לאומי בשיעור של 11.05% ודמי ביטוח בריאות בשיעור של 5% מהכנסתו ממקורות פירותיים (למעט הכנסת עבודה או הכנסת הון) על הכנסה העולה על מחצית מהשכר הממוצע במשק (שיעור כולל של 16.05%). יצוין כי השכר הממוצע במשק נכון ליום 1.1.07 הנו 7,537 ₪.
סכום המינימום שעל מי שאינו עובד ואינו עצמאי לשלם כדמי ביטוח לאומי הנו 52 ₪ וכדמי ביטוח בריאות 86 ₪. את הסכום האמור על מי שאינו עובד ואינו עצמאי לשלם גם אם אינו מגיע אליו מכוח ההוראות דלעיל.
ראוי להדגיש כי על פי סעיף 350 לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ"ה- 1995 במסגרת חישוב הכנסתו של מי שאינו עובד ואינו עצמאי לא יובאו בחשבון הכנסות מדמי שכירות מהשכרת דירת מגורים הפטורות ממס מכוח חוק מס הכנסה (פטור ממס על הכנסה מהשכרת דירת מגורים)(הוראת שעה), התש"ן- 1990 וכן הכנסה מדמי שכירות שחלות עליה הוראות סעיף 122 לפקודת מס הכנסה.
אולם קיימים פטורים מתשלום דמי ביטוח לאומי ודמי ביטוח בריאות החלים על קבוצות אלה:
מי שמלאו להם 18 שנים וטרם התגייסו ואינם עובדים, פטורים מתשלום דמי ביטוח בעד תקופה שלא תעלה על 12 חודשים, רצופים או לא רצופים, ובלבד שדחו את גיוסם לא יאוחר מגיל 21.
מי שלומד במוסד חינוכי על יסודי או בהכשרה מקצועית, פטורים מתשלום דמי ביטוח בתקופת הלימודים, וכן פטורים מתשלום דמי ביטוח לתקופה נוספת של עד 12 חודשים, רצופים או לא רצופים, מסיום הלימודים ועד הגיוס, ובלבד שדחו את גיוסם לא יאוחר מגיל 21.
עולים חדשים (לפי חוק השבות) שאינם עובדים יהיו פטורים מתשלום דמי ביטוח בשנה הראשונה לעלייתם.
עבור חיילים, משרד הביטחון משלם לביטוח הלאומי דמי ביטוח לאומי. חייל אינו חייב בתשלום דמי ביטוח בריאות, כי הוא מקבל את שירותי הבריאות מצה"ל, והוא אינו מבוטח במסגרת ביטוח בריאות ממלכתי.
עתודאי בזמן שהוא לומד ישלם את דמי הביטוח הלאומי ודמי ביטוח הבריאות בעצמו, ובזמן שהוא חייל, משרד הביטחון משלם בעבורו את דמי הביטוח.
תלמיד ישיבת הסדר - משרד הביטחון משלם בעדו את דמי הביטוח הלאומי ודמי ביטוח הבריאות בתקופות שהוא לומד.
סטודנטים במוסד להשכלה גבוהה שאינם עובדים (חוץ מסטודנטית נשואה) - המוסד לביטוח לאומי שולח פנקסים לתשלום, ועליהם לשלם את דמי הביטוח מדי רבעון.
תלמידי מוסד תורני או ישיבה שאינם עובדים - עליהם להירשם בסניף המוסד לביטוח לאומי הקרוב למקום מגוריהם, ולשלם בעצמם את דמי הביטוח.
במידה ואינך עובד כרגע ואינך מקבל דמי אבטלה - יש להירשם בסניף המוסד לביטוח לאומי הקרוב למקום המגורים, ולשלם את דמי הביטוח באופן פרטי.
רמת גן: רח´ החילזון 12, (בית הקריסטל)
טל´: 03-6127446, פקס: 03-6127449
חיפה: שדרות המגינים 58
טל´: 04-8526693 פקס: 04-8555976
רומניה: רח´ סטפאן פרוטופופסקו 6 בוקרסט
שאלות לגבי המאמר ניתן להעביר למייל:
www.taxlawyers.co.il
eli-doron@taxlawyers.co.il